dijous, 2 de gener del 2014

Aquestes festes, no perpetuïs els rols sexistes, compra amb consciència!

Les llums ja brillen i els balcons estan plens d’arbres decorats i galetes que esperen als reis Mags. Arriba la nit de reis i amb ella el consumisme que s’apodera de les nostres ments i ens obliga a comprar i comprar tot pensant que quan més gran sigui el regal més demostres que l’estimes. Aquest consumisme imposat per la societat de consum en que vivim està molt influït pels mitjans de comunicació i la publicitat i fomenta entre d’altres coses el materialisme i el repartiment desigual.

Els catàlegs plens de joguines s’escolen per les bústies de les famílies i les nenes i els nens esperen amb ganes els seus regals. Obre el catàleg. Fixa’t en les joguines que apareixen sobre uns fons de color blau i quines sobre un fons de color rosa, ara passa la pàgina i observa en quines imatges surt una nena i en quines un nen.

Com veus, no és tan sols comprar menys joguines o no comprar-ne sinó regalar aquelles que potenciïn valors com l’amistat, la no-violència, les relacions d’igualtat, la cooperació... i que trenquin radicalment amb els rols de gènere.

Les llistes infinites semblen multiplicar-se i arriba l’hora de sortir a comprar.
Ja estàs dins la botiga? Observa el teu voltant i decideix amb quins valors vols educar. Vivim en un sistema patriarcal on els rols assignats a homes i a dones són clars. Vols perpetuar-los? Si és així només cal que et deixis portar per la publicitat i la teva estimada filla jugarà amb una cuineta fins que la cuina deixi de ser un joc per esdevenir una obligació.  Les joguines ajuden a interioritzar unes pautes de conductes que consolidaran la seva manera de ser, de pensar i d’actuar: nenes dolces, sentimentals i dependents; nens agressius, competitius i autònoms.

Ara, tanca el catàleg i surt de la botiga. Ja saps que les joguines no tenen sexe i ets tu l’encarregada de trencar amb les normes preestablertes. Depèn de tu comprar amb consciència i decidir com vols educar a les teves filles.. L’acte de fer un regal és també una oportunitat per anar més enllà dels estereotips. Sigues imaginatiu i trenca amb els rols.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada